«Ο ρόλος και η συνεισφορά του ΤΕΙ Θεσσαλίας» - Συνέντευξη του Προέδρου του Τμήματος κ Καρέτσου
Ο ρόλος και η συνεισφορά του ΤΕΙ Θεσσαλίας μαγκαζινο 28 6 2018
09/06/2018
Διάκριση καθηγητή Χρυσάφη Χαρτώνα
Στον καθηγητή κ Χρυσάφη Χαρτώνα απονεμήθηκε το βραβείο Aristotle Logic Prize για την εργασία του Canonical extensions and Kriple-Galois semantics for non-distributive logics και είναι υποψήφιος για το Universal Logic Prize στο συνέδριο Unilog 2018 , Vichy, France, όπου θα παρουσιάσει το σχετικό ερευνητικό του έργο.
Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση που αναδεικνύει την αναγνώριση την οποία χαίρει ο κ. Χαρτώνας, ενώ επιβεβαιώνει και προωθεί περαιτέρω την ισχυρή θέση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικης, και κατ' επέκταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο διεθνή επιστημονικό και ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο.
Χορηγία Microsoft σε ερευνητική πρόταση του Τμήματος
Εγκρίθηκε από την Microsoft η πρόταση για χορηγία σε πόρους στην πλατφόρμα Microsoft Azure για ερευνητικό πρόγραμμα. Στην πρόταση συμμετέχει ο Kαθηγητής του Τμήματος Η. Σάββας σαν συντονιστής και κύριος ερευνητής μαζί με επιστήμονες από διάφορες χώρες.
Project summary
A novel method of analyzing power redistribution, Systemic Geopolitical Analysis, was proposed by Ioannis Mazis as a multi-dimensional, interdisciplinary research pattern, which embraces economic, cultural, political and defensive facts. The model designed by I. Mazis reflects power as resultant of four ontological discernible pillars of geopolitical influence, namely Defense, Economy, Politics and Culture, which is an analytical framework following the classical geopolitical approaches of Friedrich Ratzel, Rudolf Kjellen or Nikolas Spykman.
In order to perform the Systemic Geopolitical Analsys, we performed data extraction based on the attributes described above from the World Bank Open Data (http://data.worldbank.org/). Such activity required a big effort and produced an extremely large and complex dataset (more than 900 characteristics per country, (more)
Η τράπεζα EUROBANK διοργανώνει το Talent Program “BeAPro in Technology”. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο συνημμένο αρχείο
Επισήμανση: Ανοίγοντας το αρχείο και επιλέγοντας το Learn More, μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες αναφορικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τα στοιχεία επικοινωνίας.
Ομιλία του επίκ. καθηγητή Ν. Πετρέλλη σε εκδήλωση της ΕΕΤΕΜ
Την Τετάρτη 16/3/2016 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Τρικάλων εκδήλωση με θέμα Νέες Τεχνολογίες στην οποία συμμετείχε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Νικόλαος Πετρέλλης. Το θέμα της ομιλίας του, ήταν "Αναπτυξιακά συστήματα Arduino / Raspberry PI" και "Εισαγωγή σε Internet of Things". Στην ομιλία αυτή παρουσιάστηκε ένας ελεγκτής αισθητήρων μιας εφαρμογής παρακολούθησης ασθενών/ΑΜΕΑ/ηλικιωμένων η οποία αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου ELTAB σε συνεργασία με τις εταιρίες Analogies SA (Πάτρα), BYS (Τουρκία) και το ινστιτούτο CTI-Diophantus (Πάτρα).
Programming event από τη Microsoft για φοιτητές - Night of the living devs
Την επόμενη Παρασκευή-Σάββατο 11-12/12 η Microsoft Ελλάς διοργανώνει εκδήλωση αποκλειστικά για φοιτητές (hackathon), στα γραφεία μας στο Μαρούσι, Αθήνα. Λεπτομέρειες:
- Προσέλευση την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα, οι φοιτητές σχηματίζουν ομάδες <= 5 άτομα
- Ένα 24ωρο *σερί* (Παρασκευή 18.00 – Σάββατο 18.00) κατασκευάζουν εφαρμογές για Windows 10 (desktop/tablet/mobile)
- Κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί του Σαββάτου γίνονται συνεχείς αξιολογήσεις των εφαρμογών αλλά και coaching από εξειδικευμένους επαγγελματίες προγραμματιστές
- Το event τρέχει σε 16 χώρες της Ευρώπης όπου υπάρχει leaderboard και οι ομάδες συναγωνίζονται μεταξύ τους, με σκοπό να κερδίσουν πλούσια δώρα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο
- Το site της εκδήλωσης είναι εδώ https://livingdevs.azurewebsites.net/el-gr/ ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στα συνημμένα και παρακάτω
- Φυσικά, η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν!
08/10/2015
Αρθρο: Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών μπορούν να φέρουν 500.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα
Εως 500.000 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, εφόσον η χώρα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό και την προνομιακή της θέση, για να γίνει πόλος έλξης για διεθνείς επενδύσεις στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Με βάση εκτιμήσεις, που δείχνουν ότι μέχρι το 2020 θα υπάρξουν περισσότερες από 800.000 κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της Πληροφορικής, η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει με δικούς της εργαζόμενους περίπου 500.000 θέσεις ως το 2025.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Επαγγελματιών Ενώσεων Πληροφορικής (CEPIS) Βύρωνα Νικολαΐδη και την υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ALBA Graduate Business School at the American College of Greece και της HePIS.
Σύμφωνα με τη μελέτη, φέτος οι θέσεις εργασίες που δεν καλύπτονται στην Ευρώπη φτάνουν τις 337.000, ενώ υπολογίζεται ότι έως το 2020 θα έχουν ξεπεράσει τις 825.000. Οι κενές θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις Τεχνολογίας Πληροφορικής στην Ελλάδα είναι σήμερα 1.300 με προοπτική να φτάσουν τις 1.800 τα επόμενα έξι χρόνια. Στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε προσωπικό με τεχνολογικές δεξιότητες συγκαταλέγονται η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Οι κενές θέσεις εργασίας για θέσεις πληροφορικής και ευρύτερα ψηφιακές δεξιότητες (e-skills), θα μπορούσαν να καλυφθούν από νέους εργαζόμενους που διαμένουν στην Ελλάδα μέσω:
* Της ίδρυσης στην Ελλάδα υποκαταστημάτων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως το παράδειγμα μεγάλων πολυεθνικών που ιδρύουν κέντρα τεχνολογικής υποστήριξης στην Ελλάδα.
* Της παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και ανάπτυξης εφαρμογών από ελληνικές εταιρίες σε ξένες, με βάση το μοντέλο του outsourcing
* Της εργασίας από απόσταση, ιδιαίτερα στο χώρο της ανάπτυξης εφαρμογών, όπου το νέο αυτό μοντέλο απασχόλησης αρχίζει να καθιερώνεται με συστηματικό τρόπο.
Η προοπτική αυτή, όπως επεσήμανε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Δουκίδης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη των 28 στις ψηφιακές δεξιότητες δεδομένου ότι εξαιτίας της κρίσης κάθε χρόνο προστίθενται κατά μέσο όρο περίπου 100.000 άνεργοι. Υπολογίζεται μάλιστα ότι από το σύνολο των ανέργων περίπου 650.000, είναι νέοι ηλικίας κάτω των 35 ετών.
«Επιπλέον, θέτοντας έναν τέτοιο εθνικό στόχο, θα μπορούσε η μεγάλη πλειοψηφία όσων φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (68.345 νέοι εισαχθέντες το 2015-16) να αναπτύσσει τις σχετικές δεξιότητες, ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του νέου ψηφιακού περιβάλλοντος», προσέθεσε ο κ. Νικολαΐδης.
Άλλωστε, σύμφωνα με άλλη έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο 2015 (δύο εβδομάδες μετά την επιβολή των capital controls) μεταξύ 33 επιχειρήσεων στον κλάδο πληροφορικής, το 51% των επιχειρήσεων δηλώνει μεγάλη έως πολύ μεγάλη δυσκολία στο να βρει άτομα να καλύψει θέσεις προγραμματιστών, ενώ στην ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι μισθοί των προγραμματιστών είναι υψηλότεροι από αυτούς των άλλων θέσεων με αντίστοιχη προϋπηρεσία ή πεδίο ευθύνης. Πρόκειται άλλωστε για έναν κλάδο, ο οποίος-όπως σημείωσαν και οι ομιλητές-κατάφερε να αυξήσει την απασχόληση ακόμα και μέσα στην περίοδο της κρίσης.
Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Λάρισας θέλοντας να συμβάλλει στην πιθανή αντιμετώπιση
της ανεργίας και επιθυμώντας να αναδείξει τις ευκαιρίες απασχόλησης στον
Τουρισμό, διοργανώνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και
συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής,
με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων
και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν οι
προοπτικές σταδιοδρομίας στον τουριστικό κλάδο.
Η ενημερωτική εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου και ώρα 19.00 στο
ξενοδοχείο Metropol.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε φοιτητές και αποφοίτους ΑΕΙ, ΤΕΙ και
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εργαζόμενους ή μη που αναζητούν μια ευκαιρία για
την επαγγελματική τους αποκατάσταση και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας
Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων,
του Επιμελητηρίου Λάρισας, του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και της Ένωσης
Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κεντρικής Ελλάδας.
Από την Ένωση Ξενοδόχων θα παρουσιαστούν οι θέσεις εργασίας σε τουριστικές
επιχειρήσεις, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα παρουσιάσει το Μεταπτυχιακό
πρόγραμμα «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού Πολιτισμού», το ΤΕΙ Θεσσαλίας
θα παρουσιάσει το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων
και το Κέντρο Δια Βίου μάθησης ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ θα παρουσιάσει το αναμενόμενο
επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Voucher για τον τουρισμό».
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.
Δωρεάν On-line μάθημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας
Το "Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" (EntrepreneurshipandInnovation) είναι ένα εισαγωγικό εντατικό μάθημα, που προσφέρεται μέσω του διαδικτύου και απευθύνεται σε φοιτητές ή αποφοίτους Τμημάτων Πληροφορικής των ΑΕΙ (ή συναφών αντικειμένων), καθώς και σε επαγγελματίες του χώρου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που επιθυμούν να μετατρέψουν καινοτόμες ιδέες σε επιχείρηση.
Το μάθημα προσφέρεται δωρεάν, ξεκινάει στις 18 Μαϊου του 2015 και διαρκεί 8 εβδομάδες.
Αναπτύχθηκε και προσφέρεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου FLITE (Flexible Learning in Information Technology and Entrepreneurship), το οποίο χρηματοδοτείται από τη δράση LLP- ERASMUS MULTILATERAL PROJECTS (http://www.ccdflite.eu).
Έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας «ideatree»
Δελτίο Τύπου 2/4/2015
Έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας «ideatree»
Μάθε για το δέντρο που ανθίζουν οι ιδέες!
Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας με την ονομασία «ideatree».
Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση στον περσινό 1ο Διαγωνισμό «ideatree», φέτος ο Διαγωνισμός επιστρέφει για να δώσει και πάλι τη δυνατότητα σε νέους και νέες να τολμήσουν και να δουν την ιδέα τους να γίνεται πραγματικότητα.
Οι στόχοι του φετινού διαγωνισμού είναι:
1. Η ανάδειξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στον νεανικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας
2. Η προώθηση της έρευνας και παραγωγής καινοτομίας καθώς και της εξωστρέφειας ως βασικής φιλοσοφίας για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και την προβολή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της
3. Η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτομίας
4. Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα επιχειρηματικού επιταχυντή θα λάβει χώρα σε τοποθεσία εκτός αστικών κέντρων όπου οι ομάδες που θα διακριθούν με την κατάλληλη υποστήριξη θα κληθούν να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε προϊόντα/υπηρεσίες.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους νέους 16-35 ετών, καθώς και σε νομικά πρόσωπα που εδρεύουν στη χώρα μας, με χρόνο λειτουργίας λιγότερο ή ίσο του ενός (1) έτους.
Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την επιχειρηματική τους πρόταση μέσα από την ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.ideatree.gr έως τις 22 Μαΐου 2015.
Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν σε μία από τις παρακάτω Θεματικές Ενότητες, οι οποίες συμβαδίζουν με τους τομείς της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα:
Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών
Ενέργεια & Περιβάλλον
Καινοτομία στον Πρωτογενή Τομέα (Γεωργία, Αλιεία, Κτηνοτροφία κλπ)
Τουρισμός & Πολιτισμός
Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση
Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή αξιολογητών εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας στις υπό εξέταση θεματικές περιοχές.
Οι 7 επικρατέστερες ομάδες θα κερδίσουν συμμετοχή σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, διάρκειας μίας εβδομάδας, ενώ οι 5 νικήτριες ομάδες θα κερδίσουν επιπλέον:
Χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 25.000€
Φιλοξενία και mentoring στους κορυφαίους συνεργατικούς χώρους που λειτουργούν στη χώρα μας: Orange Grove, Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ), Found.ation, Impact Hub, The Cube
Πέντε (5) υποτροφίες στα εξ’ αποστάσεως προγράμματα επιμόρφωσης του ΚΕΚ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Μία (1) υποτροφία για το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Athens Tech College: Master of Science in the Management of Business Innovation and Technology (MBIT) και
Δύο (2) υποτροφίες φοίτησης για το πρόγραμμα σπουδών Diploma in Digital Marketing του Business College of Athens (BCA).
Invitation to the 2nd NEMO Summer School on Next Generation Enterprise Modelling
July 20 to July 31, 2015 in Vienna, Austria.
The 2nd edition of the NEMO Summer School aims to bring together students and experts from different domains in order to discuss and expand on concepts for *Next-Generation Enterprise Modelling*.